Madordning

Morgenmad i alrummet

Der tilbydes morgenmad mellem kl 6.30 og 7.30 til de børn, som ikke har spist hjemmefra. Hvis barnet har spist hjemmefra, er det velkommen til at sidde med ved bordet for at hyggesnakke.

Morgenmaden skal udgøre et sundt og nærende måltid og give en god start på dagen. Vi ved, at morgenmaden ruster børnene til at kunne klare dagens udfordringer, at være koncentrerede og indgå i gode relationer. Derfor serverer vi havregryn eller grød, cornflakes, tykmælk eller A38 med  müsli eller ymerdrys. Vi serverer økologisk sødmælk til vuggestuebørnene og økologisk skummetmælk til børnehavebørnene.

Vuggestuen

I Midgaard får vuggestuebørnene fuld kost. Dvs. morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. Poul Richardt sørger for, at maden tilberedes af friske og gode råvarer. Til frokost serverer vi økologisk sødmælk, og til de andre måltider drikker vi vand.

På opslagstavlen, i vores indgang, hænger Poul Richardt vuggestuens madplan op. Madplanen gælder for 2 uger af gangen, og forældrene har mulighed for at planlægge menuen hjemme, ud fra planen.

Vi vil gerne at maden der serveres i Midgaard er præsenteret så den ser lækker ud, og børnene skal løbende præsenteres for nye retter. Madens konsistens skal være med til at styrke børnenes mundmotorik med tanke for den sproglige udvikling.

Formiddagsmaden består af frugt, brød og vand.

Vuggestuen får varmt mad til frokost 2 gange om ugen. For eksempel kalvelever med bløde løg, kartofler og sauce. Dampede eller stegte fisk med råstegte rodfrugter eller urtecreme og hvide kartofler. Tre gange om ugen serverer vi rugbrød med varieret pålæg og tilbehør, som makrel, ost, frikadeller, kødpålæg, torskerogn, æg, tomater, blomkål, grøn peber, purløg.

Eftermiddagsmaden består af brød og eventuelt pålæg, frugt eller grønt samt vand.

Vi lægger vægt på, at maden indtages i en god atmosfære. De ældste vuggestuebørn spiser i alrummet. De yngste spiser inde på stuen. Børnene skiftes til at være med til borddækningen, afhentning af mad i køkkenet samt oprydning. Ved spisning har børnene mulighed for at øve sig i at spise med kniv og gaffel. Børnene må gerne hyggesnakke, men vi lægger vægt på, at måltidet indtages i en rolig atmosfære. Der er altid en voksen som rollemodel ved bordet, som har ansvaret for den gode stemning.

Børnehaven

Børnehavebørnene har selv madpakke med til frokost og eftermiddagsmad, og vores udgangspunkt er, at det er forældrenes ansvar, at den er sund og ernæringsrigtig. Vi har dog erfaring for, at aktive børnehavebørn har brug for godt og rigeligt brændstof til at kunne lege, lære og udforske dagligdagen. Derfor opfordrer vi kraftigt til, at forældrene smører madpakker med rugbrød, rester fra aftensmaden, frugt og grønt og undlader at give børnene mælkesnitter, frugt yoghurter, chips, nutella og lignende med.

Til børnehavens medbragte madpakker serverer vi økologisk skummetmælk og kold vand. Børnene må ikke medbringe juice, saft, kakao og lignende.

Gode kostvaner handler ikke kun om hvad vi spiser, men også og selve kulturen omkring måltidet. Vi lægger derfor vægt på, at børnene indtager maden i en god atmosfære, og vi spiser stuevis ved små borde. Børnene skiftes til at have ansvaret for borddækning med dug, tallerkner, glas m.m. Børnene må gerne hyggesnakke under spisningen, men vi har fokus på, at måltidet indtages i en rolig atmosfære. Der er altid en voksen som rollemodel ved bordet, der er opmærksom på, at bordskik og den gode stemning bevares.

Hver 2. år bliver det taget op i bestyrelsen, hvorvidt vi skal have en forældrebetalt madordning i børnehaven - eller om vi skal fortsætte som nu, hvor børnehavebørnene har madpakker med hjemmefra.

Sidst på dagen

Hvis der er behov for det, tilbyder vi gerne de børn, som bliver hentet efter 16.15 et stykke frugt samt vand at drikke. Dette gør vi for at holde den værste sult væk, til de får aftensmad der hjemme.